Autostrazile sunt foarte eficiente din cauza vitezelor mari cu care se poate rula. Aceste viteze pot duce insa la accidente grave, daca nu sunt respectate o serie de reguli de baza.

Unii urasc mersul pe autostrada din cauza monotoniei, iar altii il adora pentru ca isi pot permite sa mearga cu viteze nerecomandate pentru alt gen de drumuri. Indiferent in care “tabara” esti, trebuie sa recunosti ca autostrada are un avantaj pe care nu-l poti ignora – rapiditatea. Iti permite sa ajungi mult mai repede la destinatie.

Desi poate suna ciudat, autostrazile sunt destul de sigure, mai sigure decat soselele normale. In principiu toata lumea merge in aceeasi directie si nu exista intersectii sau semafoare. Insa, atunci cand se intampla ceva, efectele sunt ingrozitoare, din cauza vitezei cu care se circula. Cel mai mare pericol este carambolul, acele accidente in lant produse din cauza faptului ca nu prea ai pe unde sa eviti o masina in derapaj, la viteza mare. Cu cat e mai aglomerat, cu atat creste riscul de a fi lovit din toate partile.

N-o sa spun acum ca trebuie intotdeauna sa mergi cu viteza legala. Sincer, poti fi responsabil si daca mergi putin mai tare (nu insa pana la inconstienta) cu riscul legal aferent. Dar pentru a evita accidentele trebuie respectate o serie de reguli de baza, obligatorii.

- cand intri pe autostrada, accelerezi hotarat pe banda de accelerare. De-aia se cheama asa. Nu te tarasti pana intri pe prima banda pentru ca ii vei incurca pe ceilalti. Ideea este sa ajungi la o viteza cat mai apropiata de a celor care circula pe autostrada cand intri pe prima banda.

- trebuie sa rulezi pe cat posibil pe banda 1, daca este libera. Banda 2 (sau 3, daca e cazul) trebuie folosita cand depasesti masinile de pe celelalte benzi. Chiar daca traficul e lejer este posibil sa vina din spate unul care merge cu viteza mai mare si atunci il incurci. E mai bine sa n-o faci. Nu mai zic faptul ca orgoliile prostesti sunt foarte periculoase, la fel ca si intrecerile pe autostrada.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

- cand rulezi pe banda 1 si vezi ca cineva se incadreaza pe autostrada pe banda de accelerare, semnalizezi si treci pe a doua banda, pentru a-i face loc sa intre, dupa ce te asiguri. Nu franezi puternic pe prima banda pentru a-l lasa sa intre pentru ca e posibil ca cineva din spatele tau sa nu poata reactiona la timp. Ca regula generala, manevrele bruste trebuie evitate.

- nu se fac depasiri pe dreapta! Si nici pe banda de urgenta! Daca doua vehicule sunt in depasire... continuarea pe Motorstory.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.