Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, memorandumul referitor la taxa auto. Astfel, ministrilor responsabili li s-a solicitat sa prezinte Comisiei Europene noua forma a taxei, sa o supuna dezbaterii publice si sa reglementeze modificarile "cat mai repede", printr-o ordonanta de urgenta.

Ministerul de Finante si Ministerul Mediului vor inainta, miercuri, Guvernului un memorandum cu privire la taxa auto, care va respecta criteriile propuse de organizatiile civice, dar si recomandarile Parlamentului, a declarat ministrul Mediului, Atilla Korodi. "Memorandumul inaintat Guvernului, cu privire la taxa de prima inmatriculare, va contine recomandarile ONG-urilor cu privire la emisiile de dioxid de carbon, dar si recomandarile Parlamentului", citeaza Wall-Street.

Taxa auto se calculeaza diferit, pe baza unor noi criterii. Pentru masinile Euro 4 insumearea se face in funtie de emisiile CO2. Pentru celelalte autovehicule se aplica formul – conform normei de poluare, data de emisiile de carbon si cilindree. Guvernul va trimite Comisiei Europene o noua scrisoare ce va contine principiile de calcul al taxei auto, ce va fi corelata cu emisiile de carbon. Potrivit Gandul, Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca memorandumul adoptat ia in considerare recomandarile Parlamentului si ca ordonanta de introducere a taxei va fi implementata pana la sfarsitul lunii.

Principiile noi de calcul sunt de tipul "poluatorul plateste". Ministrul Mediului a precizat ca aceasta noua propunere de taxa va fi inaintata Comisiei Europene pentru analiza, in functie de recomandarile de la Bruxelles, Guvernul urmand a inainta proiectul de lege pe taxa de prima inmatriculare Parlamentului.

"Dupa inaintarea Memorandumului in Guvern, vom trimite noua formula la Bruxelles, spre analiza, sa vedem daca propunerea noastra este in concordanta cu principiile Comisiei. Abia dupa ce Comisia Europeana isi va fi dat acordul pe noua formula, vom inainta proiectul nostru in Parlamentul Romaniei", a mai spus Atilla Korodi.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, motiunea simpla a PD-L "Anulati taxa de prima inmatriculare!", cu 158 de voturi pentru. Ulterior, atat premierul Tariceanu cat si ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, au declarat ca Executivul va lua in calcul prevederile motiunii.

Introducerea taxei de prima inmatriculare a fost contestata de Comisia Europeana, care a declansat in luna martie 2007 procedura de infringement impotriva Romaniei. CE considera discriminatorie taxa auto, motivand ca prin adoptarea acesteia, Romania incalca Tratatul de Aderare la UE. Desi au avut loc mai multe runde de ne­go­cieri, reprezentantii CE nu si-au dat avizul asupra noii formule de calcul a taxei propusa de Guvern, iar Romania risca sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie, anunta Jurnal National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.