Cel mai avantajos imprumut in euro este mai scump decit varianta in lei. In rest, diferentele sint minimale.

Regula potrivit careia creditul in valuta este mai ieftin decit cel in lei nu se aplica intotdeauna in cazul imprumuturilor auto. O comparatie intre cea mai buna varianta de credit in euro si cea mai buna varianta de credit in moneda nationala arata ca avantajul este de partea celei de-a doua optiuni.

Mai mult, la nivel general, diferentele sint foarte mici, o depreciere de numai citiva bani a leului avind capacitatea de a intoarce avantajul in favoarea imprumutului in lei. In plus, varianta in moneda locala are marele avantaj de a fi scutita de riscul valutar care apare de fiecare data cind cineva se imprumuta in alta moneda decit cea in care isi obtine veniturile.

Pentru un credit auto in valoare de 15.000 de euro vom fi platit dupa 5 ani o suma totala de 18.242 de euro in situatia in care creditul este la Volksbank (cea mai avantajoasa varianta). Transformati in moneda nationala la un curs de 3,65 lei/euro, cei 18.242 de euro reprezinta 66.583 de lei. Acelasi credit, pe aceeasi perioada, contractat insa direct in lei, presupune un cost final de aproximativ 66.000 de lei in cazul in care creditul este contractat de la ATE Bank, adica cea mai buna varianta pentru un imprumut auto in lei. Asadar, creditul in lei este putin mai ieftin decit cel in euro. Desi diferenta nu este foarte mare la nivel de cost final, avantajul este cert pentru varianta in lei in conditiile in care moneda nationala pare sa urmeze un trend descendent fata de euro. De altfel, potrivit unui calcul realizat de Cotidianul, o depreciere de 15 bani a leului pina la un curs de 3,8 lei/euro ar propulsa aproape toate variantele de credit auto in lei in fata celor in valuta. In plus, la costurile cu dobinda si comisioanele se adauga diferenta care exista intre cursul BNR si cursul utilizat de banci pentru plata ratelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.