Bucurestenii ar putea fi scutiti de plata taxei anuale pentru inchirierea parcarii de resedinta, circa 100 lei, daca alesii municipali vor vota, joi, noul regulament privind asigurarea numarului minim de locuri de parcare pentru Capitala.

Proiectul de hotarare interzice primariilor locale sa mai inchirieze locurile de parcare din fata blocurilor si nu le va mai permite proprietarilor sa blocheze cu diverse obiecte accesul la acestea, amenzile pornind de la 1.000 de lei.

„Practic, in acest moment, fiecare persoana care are inchiriata o parcare de resedinta si blocheaza pe timpul zilei accesul la aceasta, ocupa doua locuri de parcare. Unul la serviciu si unul acasa, care sta gol. Or, nu este corect in conditiile in care, in Bucuresti, este o criza atat de mare de locuri de parcare”, ne-a explicat Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei si unul dintre initiatorii acestui proiect.

Aceasta prevedere era trecuta si in regulamentul privind asigurarea numarului minim de locuri de parcare in Capitala, adoptat in 2006, dar primariile de sector au incasat in continuare banii pentru parcajele de resedinta considerand ca prevederile hotararii se refera doar la parcarile amenajate de Primaria Capitalei pe marile bulevarde.

„Aceasta hotarare se refera la parcajele amenajate de Primaria Capitalei, din banii ei, pe marile bulevarde. Noi, pe parcarile amenajate de Primaria Sectorului 3, cerem bani”, ne-a declarat Liviu Negoita, primarul sectorului 3.

Bold spune, insa, ca bucurestenii nu ar fi trebuit sa plateasca anul trecut taxa pentru inchirierea parcarilor de resedinta. „Hotararea de Consiliu General nr. 66/2006 spune clar ca se interzice rezervarea locurilor de parcare din proprietatea publica a municipiului Bucuresti ca «parcaje de resedinta» sau orice alta servitute de uz privat, dar banii pe chirii s-au incasat in continuare”, ne-a explicat acesta. Primariile de sector incaseaza anual cateva milioane de lei din inchirierea parcarilor de resedinta.

Un loc de parcare nerealizat – 10.000 euro amenda

Proiectul de hotarare reglementeaza si numarul de locuri de parcare cu care trebuie sa fie prevazute constructiile noi. Astfel, locuintele unifamiliale si colective care au o suprafata de maximum 100 de metri patrati trebuie sa fie prevazute cu cel putin un loc de parcare, iar cele cu o suprafata mai mare - cu cel putin doua locuri de parcare. Institutiile bancare, birourile si hotelurile trebuie sa aiba un loc de parcare pentru fiecare 50 metri patrati ai suprafetei construite desfasurate, iar constructiile cu functiuni de sanatate, sportive si de agrement trebuie prevazute cu cel putin un loc de parcare la fiecare 100 metri patrati ai suprafetei construite desfasurate.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.