Nivelul actual al primei de casare va fi mentinut la 3000 de lei pentru un autovehicul. Cei interesati se pot inscrie in program incepand cu data de 1 iunie. Programul "Rabla", derulat de Ministerul Mediului, vine anul acesta cu cateva schimbari. Numarul de masini innoite se va dubla fata de anii precedenti: daca pana in acest an erau alocate fonduri pentru schimbarea a peste 16 mii de autoturisme vechi, autoritatile intentioneaza sa elimine din trafic in 2008 circa 40 de mii de masini vechi.

Programul de stimulare a innoirii Parcului National Auto a fost implementat pentru prima data in 2005. In primul an a fost alocata suma de 45 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a unui numar de 15 mii de autoturisme. Procentul de realizare a programului in 2005 a fost de 97%, fiind eleiminate peste 14 mii de rable. In urmatorii doi ani, programul a vizat scoaterea din circulatie a 16 mii de masini pe an.

Anul acesta, Ministerul Mediului mizeaza pe faptul ca romanii vor fi interesati sa renute la masinile non-euro, ca urmare a cererii Comisiei Europene de a interzice circulatia masinilor poluante dupa 2011. Peste 2 milioane de autoturisme inregistrate in Romania sunt non-euro, ceea ce inseamna 54% din parcul auto.

Incepand de anul acesta programul a fost extins si la tractoare, urmand ca, pe acelasi principiu, sa fie acordati 17.000 de lei proprietarului unui tractor mai vechi de 12 ani.

Citeste si:

Suma alocata programului Rabla se ridica, in acest an, la 120 de milioane de lei, Fondurile provenind din incasarile Administratiei Fondului de Mediu.

Ministrul Mediului, Attilla Korodi, a tinut o conferinta de presa pe tema redeschiderii programului”Rabla”. Korodi a oferit celor interesati sa-si schimbe vechea masina informatii cu privire la modalitatea in care romanii pot scapa de rabla. Acestia trebuie sa se inscrie la un producator validat, de la care vor primi o nota de acceptare. Nota are valabilitate de 30 de zile calendaristice. Pasul urmator - cetateanul trebuie sa predea autoturismul spre casare la un agent specializat si sa obtina un alt certificat, de data aceasta de distrugere. Mai apoi, posesorul masinii trebuie sa o iradieze si sa prezinte cateva acte organelor specializate.

Suma pe care o va obtine in urma predarii autoturismului vechi, 3000 de lei, va fi scazuta din pretul noii masini achizitionate.

Pentru mai mutle amanunte, interesatii pot accesa site-urile www.afm.ro sau www.mmediu.ro sau pot suna la departamentul de relatii cu publicul din cadrul ministerului mediului.