Auto 16 Mai 2008 02:02
In cadrul competitiei europene privind economia de combustibil, Shell Eco-marathon, echipa Bulgariei, formata din zece studenti ai Universitatii Tehnice (UT), a prezentat ieri, la Sofia, primul automobil hibrid bulgaresc STH1 (Sofia Transport Hybrid). Viitorii ingineri au creat pentru automobil un motor hibrid - o combinatie intre motorul cu ardere interna si electromotor. La constructia lui s-au folosit de ultracondensatori (alternativa bateriei litiu-ion), care se incarca foarte repede si cedeaza lent energia, reducand astfel consumul la numai 0,7 litri la 100 km. "Motoarele hibride sunt viitorul industriei auto.

Ele pot sa micsoreze consumul de combustibil in medie cu 50 de procente, precum si sa micsoreze emisiile de gaze", a declarat capitanul echipei, Jeliazko Kartunov. STH1 are tractiune pe spate, cantareste numai 130 kg si este inalt de 1,10 metri. El poate sa dezvolte pana la 37 km pe ora. Eco-automobilul bulgaresc este facut din sasiu de aluminiu cu cupeu din plexiglas si PVC. In cupeu exista doua pedale - acceleratie si frana, fara cutie de viteze. Automobilul este dotat cu faruri cu led, care economisesc energia electrica. Shell Eco-marathon isi propune sa-i inspire pe tinerii designeri si ingineri din intreaga lume sa dezvolte noi abordari prin inovatiile in design si tehnologiile tipului urban de automobile, si se axeaza pe rezolvarea concreta a unor probleme actuale cum ar fi emisiile de gaze si economisirea de combustibil.

Cresteri pentru Compa Sibiu in primul trimestru
Afacerile producatorului de piese auto Compa Sibiu au crescut in primul trimestru cu 8,3%, la 83 milioane de lei, fata de nivelul de 76,5 milioane de lei din primele trei luni ale anului trecut, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile au urcat in perioada analizata cu 11,5%, la 88,4 milioane de lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 14%, la 85 milioane de lei.

In acelasi timp, profitul firmei s-a diminuat cu 59%, la 2,53 milioane de lei. Producatorul de piese auto mizeaza in acest an pe cresterea afacerilor cu 28%, de la 301,5 milioane lei anul trecut, la 387 milioane lei. Veniturile firmei urmeaza sa avanseze cu 23,6%, la 400 milioane lei, in timp ce cheltuielile sunt estimate sa urce cu 23%, la 385 milioane lei. In aceste conditii, Compa a bugetat un profit net de 10,5 milioane lei, cu 30,7% mai mare comparativ cu cel obtinut anul trecut, de 7,5 milioane lei.

Firma are un capital de 21,8 milioane de lei, divizat in 218,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actionarul majoritar este Asociatia Salariatilor, cu 51,2% din titluri, in timp ce fondurile de investitii Broadhurst Investment si Lindsell Enterprises controleaza impreuna 7,21% din actiuni, iar Hiposwiss Fund are o participatie de 9,99%.

Importatorul Peugeot - afaceri de 230 milioane euro
Trust Motors, importatorul marcii franceze Peugeot in Romania, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 230 milioane de euro, cu 0,6% mai mult fata de nivelul raportat anul trecut, potrivit estimarilor companiei furnizate miercuri agentiei Mediafax. Afacerile Trust Motors au crescut cu circa 30% anul trecut, comparativ cu exercitiul financiar precedent. Importatorul a avut anul trecut un profit net de 18,6 milioane euro, in crestere cu 34,5% fata de nivelul din 2006. Anul trecut, Trust Motors a comercializat 16.959 de unitati, atat autoturisme, cat si utilitare, in crestere cu 29% fata de 2006, cand a livrat 13.119 unitati. Pentru acest an, compania si-a fixat o tinta de vanzari de 18.500 autovehicule, respectiv un avans de circa 9%, determinat de lansarea de noi modele. Cel mai nou automobil lansat de importatorul Peugeot pe piata locala este Sport Utility Vehicle-ul (SUV) 4007. In primele patru luni ale anului, vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale Peugeot pe piata romaneasca au crescut cu 3,7%, la 4.608 unitati. Reteaua de concesionari Peugeot numara 21 de centre auto, care acopera 42 de orase. Potrivit oficialilor Trust Motors, pana la sfarsitul acestui an vor fi deschise noi concesiuni full service, care includ service, piese de schimb si showroom, la Focsani, Turnu Severin, Targoviste, precum si la Iasi - a doua concesiune din oras.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.