Auto 29 Mai 2008 23:49
Aproape jumatate dintre romani, respectiv 42%, nu isi pot inchipui viata fara masina, iar 51% intentioneaza sa achizitioneze un autoturism in urmatorii doi ani, potrivit unui studiu al GE Money, Romania.

Studiul, realizat de compania de cercetare de piata TNA AISA la initiativa GE Money, a fost efectuat in perioada ianuarie-februarie 2008 pe esantioane de aproximativ 600 respondenti din cinci tari din Europa, respectiv Cehia, Germania, Ungaria, Polonia si Romania. Persoanele intervievate apartin exclusiv mediului urban, au varste cuprinse intre 18 si 60 de ani si iau decizii sau participa in procesul de luare a deciziei in ceea ce priveste achizitia masinii.

Peste jumatate dintre romani intentioneaza sa achizitioneze un autoturism
Conform studiului GE Money, 42% dintre romani nu isi pot inchipui viata fara masina. Peste jumatate dintre respondentii din tara noastra (51%), isi doresc sa achizitioneze o masina in urmatorii doi ani, in vreme ce doar 30% dintre maghiari, 33% dintre nemti, 37% dintre polonezi si 39% dintre cehi au aceasta intentie. Dintre romani 51% prefera autoturismele noi, iar 39% doresc o marca straina. Magazinele din reteaua de dealeri (atat de masini noi, cat si rulate) reprezinta locul din care 34% dintre persoanele intervievate in tara noastra intentioneaza sa isi achizitioneze automobilul, in timp ce 30% vor sa importe autovehiculul din strainatate. In ceea ce priveste culoarea, 25% dintre respondenti considera ca albul este cea mai potrivita culoare de masina. Principalele cinci criterii pe care romanii le iau in considerare in momentul in care isi cumpara un autoturism sunt: conditiile tehnice (foarte importante-”n proportie de 78%), consumul de combustibil (63%), vechimea (57%), pretul (52%) si in final dotarea masinii (48%).

Principala sursa de finantare o reprezinta propriile economii
Pentru majoritatea celor chestionati in tara noastra principala sursa de finantare in vederea achizitionarii unei masini o reprezinta propriile economii. Alte optiuni sunt: finantarea printr-un imprumut de nevoi personale, un imprumut auto sau leasing. Romanii sunt dispusi sa plateasca cea mai mare rata lunara, respectiv 350 euro, comparativ cu doar 260 euro in cazul Germaniei, ori 230 euro in Polonia. In proportie de 32% dintre repondentii din Romania sunt dispusi sa ramburseze suma contractata prin diferite tipuri de finantare in patru sau cinci ani. Principalele criterii de selectie a unei finantari sunt dimensiunea ratelor lunare, posibilitatea de plata in avans - cu sau fara penalitati - si suma pe care o vor plati in plus fata de costul masinii.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.