Cum arata noua taxa de poluare "Prin acordarea acestor reduceri suplimentare respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica", a declarat, citat de NewsIn, directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura. Potrivit lui Hura, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 - dotat cu ABS, aer conditionat, airbag.

Normele de aplicare prevad proceduri de restituire atat a diferentei dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, dar si pentru restituirea sumei reprezentand valoare reziduala a masinii dupa ce aceasta a fost scoasa din parcul auto national - prin vanzare, transfer in alt stat sau distrugere in urma unui accident - numai in situatia in care taxa auto a fost achitata.

Diferenta dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, se restituie in 45 de zile de la depunerea cererii, la care trebuie anexate documentul care dovedeste plata taxei auto, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original al acestora. Banii pot fi virati fie intr-un cont indicat de contribuabil, fie direct la trezoreria din localitatea unde acesta are domiciliul.

Citeste si:

Normele prevad ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii sa poata contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit. Potrivit lui Hura, Comisia Europeana a cerut ca reducerea taxei sa nu fie obtinuta pe calea contestarii, ci sa fie acordata de organul fiscal.

"Daca omul nu are 15 mii de kilometri in medie pe an (prevazuti la autoturismul standard luat in calcul n.r.) ci 25 de mii de kilometri pe an, se acorda o cota de reducere printr-o declaratie de propria raspundere. Pentru celelalte elemente - vechime, stare tehnica, stare generala si dotare - de asemenea nu trebuie sa conteste, ci poate merge la RAR sa i se confirme ca nu are ABS sau aer conditionat si se acorda reduceri suplimentare".

El a mai precizat ca cetatenii pot contesta totusi - chiar daca au primit reduceri suplimentare - si in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici pot beneficia de o reducere si mai mare.