Posesorii de autoturisme second-hand care isi vor inmatricula masina dupa 1 iulie, cand intra in vigoare noua taxa de poluare auto, vor putea beneficia de noi reduceri ale taxei daca masina are un rulaj mediu mai mare de 15.000 de kilometri pe an.

Potrivit normelor de aplicare a legii, reducerea suplimentara pleaca de la 1%, daca rulajul mediu anual este cuprins intre 15.001 si 25.000 km si ajunge pana la 3,5% daca rulajul mediu anual depaseste 45.000 km.
Reducerea creste cu 0,5% la fiecare 5.000 km rulati. Rulajul anual se calculeaza in functie de vechimea masinii, socotita de la data primei inmatriculari, si se declara pe proprie raspundere.

Normele precizeaza insa ca declararea unui rulaj anual nereal constituie infractiune.
Noua taxa introduce, prin norme, posibilitatea contestarii cuantumului taxei, daca acela care vrea sa-si inmatriculeze o masina second-hand doreste asta. Taxa este calculata potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50 din 2008. In calculul cuantumului taxei, prezentat acolo, este prevazuta in Anexa 4 si o reducere a taxei in functie de vechime.