Auto 26 Iunie 2008 23:34
Benzina sau motorina? Grea alegere! Multi vor fi tentati sa incline balanta decizionala in favoarea motorizarilor diesel, fiind orbiti de consumul mai scazut de carburant al acestor masini. Dar lucrurile sunt mult mai complicate decat par, iar decizia finala este complexa
In primul rand, pretul motorinei l-a depasit pe cel al benzinei, atat in Europa Occidentala, cat si in Romania. Motivul: cresterea galopanta a pretului barilului de petrol la nivel mondial si trendul ascendent al cererii de motorina. De retinut este insa faptul ca 1 litru de motorina este, in medie, cu 5-7% mai scump decat 1 litru de benzina! Iar, la puteri egale, sa spunem 100-105 CP, un motor diesel mananca cu aproximativ 20% mai putin decat unul pe benzina. Daca facem un calcul, avantajul dieselului scade la 13-15%. Pretul de achizitie este unul factor deosebit de important, multi uitandu-se de doua ori in buzunar inainte de a-si cumpara o masina. Iar la acest capitol cistiga detasat "benzinarele". De exemplu, un model nou pe benzina, de clasa medie, este cu circa 8-10% mai ieftin decat omologul sau diesel (putere similara si acelasi nivel de echipare). Concret, vorbim despre o diferenta de pret de 1.000-1.500 de euro. Banii acestia ajung pentru benzina consumata in peste 10.000 km... De asemenea, aritmetica arata ca o masina diesel nu isi justifca existenta decat daca parcurge peste 25-30.000 de kilometri anual si merge mai mult la drum intins.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.