Suedezii prezinta conceptul care sta la baza noii generatii Volvo S60.

Volvo a inceput sa tatoneze terenul pentru lansarea noii generatii a modelului S60. Deocamdata suedezii prezinta conceptul S60, care ne arata destul de clar linia noi berline de clasa mare.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptActualul Volvo S60 este o masina apreciata, dar destul de discreta in segmentul foarte competitiv in care activeaza. Eleganta, dar fara un design care sa atraga neaparat, modelul S60 este apreciat acum doar de cei care cunosc marca Volvo si valorile ei. Modelele Volvo sunt inca privite ca masini de familie si sunt prea putin atragatoare pentru tinerii dinamici, chiar daca Volvo a facut un prim pas pentru acoperirea acestei "deficiente" prin lansarea compactei C30.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptVolvo S60 Concept ne arata insa ca viitoarea berlina a suedezilor va aborda o cu totul alta linie la nivelul designului. Fara conservatorism exagerat si mult mai dinamic, noul S60 promite sa fie unul din jucatorii de varf la nivelul clasei mari, spun cei de la Volvo. Legat de dinamism, oficialii suedezi spun ca noul S60 va fi cel mai dinamic model Volvo de pana acum, comportamentul sportiv fiind o prioritate inca din faza de conceptie a masinii.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptLinia estetica este una foarte interesanta. Pastreaza imaginea de marca Volvo, dar parca o intinereste. Capota forte plonjata si desenata din linii rotunjite, dar puternice este continuata de un plafon transparent, foarte arcuit. Suedezilor le plac motivele zonei din care fac parte, asa ca, daca va uitati cu atentie la blocurile optice, veti vedea ca acestea au in interior cate doua "barci" traditionale vikinge, prin intermediul carora actioneaza fasciculul de lumina.

Oficial: Noul Volvo S60 Concept
Spatele este unul foarte scurt, cu stopuri desenate in forma de bumerang, "umerii" prezenti la actuala generatie (muchiile de deasupra stopurilor) fiind prezenti si la conceptul S60. Luneta are a o suprafata destul de mare, se prelungeste mult spre plafon, unde se uneste cu suprafata vitrata a acestuia.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptInteriorul este unul foarte avangardist, cu tehnologii noi si design care nu va aparea probabil exact la fel si la versiunea de serie, cu toate ca acesta arata in linii mari directia de design Volvo pe viitoarele modele. Un exemplu de tehnologie: vitezometrul este format dintr-o spirala tridimensionala de sticla. Viteza este arata digital la o anumita distanta de ochii soferului. Pe masura ce masina accelereaza, aceasta distanta fata de cifre da impresia ca se mareste, designerii Volvo sustinand ca, in acest fel, vitezometrul sugereaza miscarea masinii, din punct de vedere vizual.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptPartea de siguranta activa se anunta extrem de interesanta. In primul rand exista un sistem care recunoaste pietonii, si daca impactul cu acestia este iminent si soferul nu reactioneaza, masina franeaza automat. Tehnicienii Volvo spun ca au reusit ca, in majoritatea acestor situatii, sa reduca forta impactului cu 75%, la testele desfasurate pana acum.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptUn alt sistem este cel de evitare a coliziunilor usoare, din spate. De exemplu, daca soferul nu este atent, iar senzorii detecteaza ca distanta pana la masina din fata scade rapid, franele sunt actionate automat, pana la oprirea masinii. Sistemul functioneaza doar la viteze sub 25 km/h si este deja disponibil pe noul SUV XC60.
S60 Concept mai beneficiaza si de o alta tehnologie de avertizare vizuala, prin intermediul sistemului Head-up Display, valabila pentru viteze mari. Daca senzorii "simt" ca in fata este un obstacol, iar soferul nu reduce viteza, sistemul Head-up Display simuleaza, in raza vizuala a acestuia, luminile a doua stopuri de frana, pentru a determina soferul sa franeze. Daca cesta nu o face, franele sunt actionate automat.

Oficial: Noul Volvo S60 ConceptMotorul cu care este echipat conceptul S60 este unul turbo, pe benzina, cu injectie directa, care dezvolta 180 CP dintr-o capacitate de 1,6 litri. Inginerii Volvo sustin ca acesta este capabil sa afiseze un consum mediu de 5 litri/100 km, emisiile de CO2 fiind de 119 grame/km. Primul model de serie cu asemenea tehnologie va aparea in a doua jumatate a anului viitor.

Conceptul S60 va fi prezentat oficial la Salonul Auto de la Detroit, iar versiunea de serie S60 va fi lansata in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.