Auto 25 Iunie 2010 07:00
Constructorul italian a programat in urmatoarele 4 zile o serie de evenimente care marcheaza 100 de ani de la infiintarea marcii.

Pentru pasionatii Alfa Romeo din intreaga lume urmatoarele zile sunt unele cu totul speciale. Marca Italiana a implinit ieri 100 de ani de existenta si organizeaza o serie de evenimente de amploare pentru a celebra acest prin secol de existenta. Italienii organizeaza tot felul de intalniri, atat la muzeul Alfa cat si pe circuitul Monza, dar si parade pe strazile orasului Milano.

In aceste zile, peste 3.000 de masini Alfa Romeo sunt asteptate sa soseasca in Milano, din toate colturile lumii, fie ca este vorba de colectionari sau posesori de modele actuale. Cel mai interesant moment va fi raliul modelelor Alfa, de fapt o parada prin centrul orasului Milano, la care s-au inscris deja mii de echipaje din intreaga lume.

Alfa 24Alfa Romeo a fost infiintata oficial pe 24 iunie 1910. In acel an, un grup de indistriasi si oameni de afaceri au cumparat filiala italiana a constructorului francez de automobile Darracq si au forma A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Sigla a fost formata din crucea rosie - un simbol al Orasului Milano si sarpele verde - simbol al familiei Visconti. Primul model a fost unul de 24 CP, destul de performant pentru acea perioada.

Izbucnirea primului razboi mondial a venit cu dificultati financiare mari pentru Alfa, compania fiind cumparata in 1915 de catre inginerul si antreprenorul Nicola Romeo. Astfel, numele a fost schimbat in Alfa Romeo. S-a renuntat la productia de automobile si s-a trecut la productia de razboi: compresoare pentru motoare, munitie, motoare de avion. Din 1917 a inceput si productia de trenuri.

Dupa razboi s-a revenit la productia de masini, iar Alfa a inceput sa cunoasca aprecierea publicului. A urmat o perioada de liniste, tuburata apoi de al doilea razboi mondial. De aceasta data, Alfa Romeo a intrerupt productia de masini doar in 1946, din cauza unei profunde crize economice.

A urmat apoi o perioada frumoasa, presarata cu victorii importante in competitii si cu modele de strada foarte apreciate pentru design, constructorul italian colaborand de-a lungul timpului cu cei mai renumiti designeri italieni.

Citeste si:
Levi’s aniversează 150 de ani de la crearea modelului 501
Levi’s aniversează 150 de ani...

La capatul unei alte perioade grele, Alfa Romeo a fost cumparata de Fiat in 1986. Sub umbrela Fiat, Alfa a renascut in anii '90, datorita in principal modelului 156, foarte apreciat la vremea lui. Masina a castigat titlul "Car of the Year" in 1998 si a facut o figura foarte frumoasa in cursele de turisme.

In prezent, dupa ce a atras atentia colectionarilor cu modelul 8C Competizione si dupa un model 159 foarte apreciat de public, pentru designul sau, Alfa mizeaza pe modelul MiTo, dar mai pe noua Giulietta, care inlocuieste modelul 147.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.