Va prezentam cele mai ieftine 5 modele de clasa compacta, in conditiile unor reduceri substantiale operate de dealeri.
Dupa mai bine de jumatate de an de la instaurarea crizei economice in general si a celei de pe piata auto in special, vanzarile de masini noi sunt inca foarte slabe, motiv pentru care importatorii si dealerii ajung sa reduca preturile la limita profitabilitatii pentru a-si asigura supravietuirea.
Fie ca este vorba de reduceri cauzate de schimbarea generatiei unui model, fie ca reducerile sunt singura optiune pentru a mari volumul de vanzari, prea mic in conditii normale, anumite modele au ajuns sa fie deosebit de tentante pentru cei care dispun de o suma cu putin peste 10.000 de euro.
Am ales sa facem un top al celor mai ieftine modele de clasa compacta, pentru ca acest segment atrage cele mai mari volume de vanzari. Preturile sunt cele cu toate taxele incluse, majoritatea fiind obtinute prin discount-uri practicate de dealeri in aceasta perioada. Top-ul nu trebuie luat cu titlu absolut, pentru ca exista diferente de echipare in favoarea unor modele mai scumpe decat concurentii lor. Pentru ca vorbim de hatchback-uri, unele modelele amintite mai jos sunt cele in versiunea cu 3 usi, mai ieftine cu cateva sute de euro decat cele in 5 usi.
Fiat BravoLocul 5: Fiat Bravo - Compacta italienilor a debutat in 2007 si a revenit la aceasta denumire dupa o generatie mai putin reusita - Stilo. Bravo are de partea sa designul, dar si preturile. Cea mai ieftina versiune costa in prezent 12.386 euro, dupa o reducere de aproape 1.000 euro. Modelul cu acest pret dispune de un propulsor pe benzina, de 1,4 litri, care produce 90 CP. Masina accelereaza de la 0 la 100 km/h in 12,5 secunde si atinge o viteza maxima de 179 km/h, cu ajutorul unei cutii de viteze cu 6 trepte. Consumul mediu este de 6,7 l/100 km.
Chevrolet LacettiLocul 4: Chevrolet Lacetti - Mai putin popular, modelul Lacetti ofera un bun raport pret calitate, caracteristica principala a tuturor modelelor Chevrolet comercializate in Romania. Cel mai ieftin Lacetti, versiunea in 5 usi, costa 12.100 euro, dar la acest pret nu exista in echiparea de serie aer conditionat si oglinzi electrice. Motorul pe benzina, de 1,4 litri, produce 95 CP si poate propulsa masina de la 0 la 100 km/h in 11,6 secunde, in conditiile in care viteza maxima este de 175 km/h. Consumul mediu inregistreaza 7,2 litri/100 km.
Kia pro cee'dLocul 3: Kia pro cee'd - Modelul coreean care a relansat puternic vanzarile Kia, fiind si un concurent redutabil pentru multe alte compacte cu traditie, s-a bazat inca de la inceput pe un pret convenabil, echipare de serie buna si garantie foarte tentanta (7 ani). Cel mai ieftin model este versiunea in 3 usi, pro cee'd, care costa in versiunea Best 10.971 euro, dupa o reducere de aproximativ 500 euro. Pentru aceasta suma primiti, pe langa un nivel foarte bun de echipare, un propulsor pe benzina, de 1,4 litri, din care coreenii au reusit sa obtina 109 CP. Performantele sunt suficiente pentru cei fara ambitii sportive prea mari: acceleratie 0 - 100 km/h in 11,6 secunde si viteza maxima de 187 km/h, in conditiile in care consumul mediu declarat este de 6,1 litri/100 km.
Hyundai i30Locul 2: Hyundai i30 - Un alt model coreean identic la nivelul platformei tehnice cu Kia cee'd. i30 mizeaza pe increderea mai mare a clientilor in brandul Hyundai, dar si pe un alt design exterior si alta finisare la interior. Vanzarile lui i30 sunt insa mai mici decat ale cee'd-ului. Cel mai ieftin i30 costa la acest moment 10.888 euro, dupa o reducere substantiala de aproximativ 1.500 euro. Motorul este acelasi cu cel de la Kia pro cee'd: 1,4 litri cu 109 CP, dar acceleratia 0 - 100 km/h este cu o secunda mai slaba - 12,6 secunde. Viteza maxima este aceeasi - 187 km/h, la fel si consumul mediu - 6,1 l/100 km.
Citroen C4 CoupeLocul 1: Citroen C4 Coupe - este cel mai ieftin model compact la ora actuala, cu un pret promotional de 10.190 euro. Cu un bun nivel de echipare, C4 Coupe este echipat cu un propulsor de 1,4 litri, care dezvolta 90 CP si afiseaza un consum mediu de 6,4 litri/100 km. Acceleratia 0 - 100 km/h este mai slaba decat a tuturor modelelor de mai sus - 14,2 secunde, dar viteza maxima este una convenabila - 182 km/h.
Dupa cum ati observat nu am inclus in acest top modelul Dacia Logan, de departe cea mai ieftina compacta care se vinde in Romania.
Voua ce model vi se pare cel mai avantajos dintre cele enumerate si de ce il preferati?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.