Statele Unite au o mare problema cu furturile de masini, dar GM a reusit sa puna la punct un sistem care ii poate reda masina proprietarului in foarte scurt timp.

Un sistem de localizare, oferit de GM, este la mare cautare in Statele Unite, dupa mediatizarea mai multor furturi de masini rezolvate rapid si "curat" de politia americana. Sistemul se numeste OnStar si este disponibil pe produsele GM in America si Canada.

OnStar OnStar functioneaza de aproape 15 ani, fiind coordonat de un centru de comanda care supravegheaza masinile raportate ca fiind furate. Practic, in masina se monteaza un sistem de localizare prin GPS, dar unul separat de sistemul de navigatie al masinii. Astfel, cand o masina este raportata catre politie si apoi catre OnStar ca fiind furata, tehnicienii pot vedea exact locatia acesteia. Locatie pe care o comunica politistilor, usurandu-le mult munca.

Pentru ca si hotii de masini s-au specializat si ar putea decupla sistemul (desi nu este chiar usor) mai ales daca politia nu-i gaseste rapid, OnStar a trecut la o alta facilitate care permite recuperarea rapida a masinilor.

De aproape 2 ani a fost introdusa functia Stolen Vehicle Assistance, care ii taie hotului din elan. La propriu. Cand proprietarul masinii observa ca masina a fost furata, i-a legatura cu politia si raporteaza furtul. Apoi suna imediat la centrul de comanda OnStar. Aici se verifica datele proprietarului si se trece la localizarea masinii prin sistemul GPS. OnStar comunica politistilor locatia exacta a masinii si in acelasi timp activeaza functia "Remote Ignition Block". Asta inseamna ca daca hotul opreste motorul, nu va mai reusi sa-l porneasca.

OnStar Insa pentru ca exista posibilitatea ca hotul sa nu opreasca motorul si sa incerce sa conduca cat mai departe masina, a fost gandit un alt sistem, care ajuta mult politia. Acestia localizeaza masina, pleaca in urmarirea ei, dar tin legatura si cu cei de la OnStar. Cand politistii decid ca nu este nici un pericol pentru ceilalti soferi din trafic, le spun celor de la OnStar sa active sistemul Stolen Vehicle Slowdown. Acesta permite comandarea de la distanta a reducerii puterii motorului. Astfel, puterea scade treptat, iar motorul ajunge intr-un final la relanti. Directia si franele raman functionale, pentru a evita accidentele, dar acceleratia nu mai functioneaza.

In acest fel sunt evitate urmaririle in mare viteza, extrem de periculoase si pentru politisti si pentru hot si pentru ceilalti soferi din trafic. De asemenea, prin faptul ca puterea motorului este redusa treptat, doar la indicatia politistilor, hotul poate fi oprit in conditii de siguranta, cu sanse reduse de a accidenta alti soferi.

De curand, un Chevrolet Impala care aprartine unui senator american a fost recuperat in acest mod. Din 2008, de la introducerea optiunii Stolen Vehicle Slowdown, sistemul a fost activat de 60 de ori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.