Auto 1 Iulie 2010 00:05
Un jurnalist lituanian a parcurs 16.000 km in doar 12 zile la bordului unei Dacia Sandero. Din Europa de Vest in Siberia.

Testele de anduranta facute de jurnalisti presupun, de obicei, un parcurs normal, in timp, pe distante de cateva zeci de mii de kilometri. Scopul este de a afla cum se comporta masina respectiva la o utilizare normala, asa cum ar fi ea folosita de clienti. Bineinteles, se urmaresc si costurile de exploatare, dar si posibile defectiuni ce pot aparea in timp.

Jurnalistul lituanian Vitoldas Milius a vrut sa faca insa un alt fel de test de anduranta. Unul rapid, cu multi kilometri parcursi intr-un timp scurt si in conditii foarte variate. Seamana cumva cu ceea ce fac producatorii de masini cu prototipurile inainte de a lansa masina pe piata - test intensiv, cu mult mai multe sanse de a identifica anumite probleme decat in utilizarea normala. Milius si-a propus sa conduca, singur, pe un traseu de 16.000 km in 15 zile, dar s-a descurcat si mai bine decat atat.

Lituanianul a reusit sa strabata traseul in doar 11 zile si 16 ore, in conditiile in care nu a avut un "coechipier" in habitaclu si a condus pe drumuri foarte accidentate in Rusia.

Plecarea a fost in Portugalia si cum s-a folosit de autostrazi a reusit sa parcurga in primele doua zile aproape 4.000 km. Dealtfel, media intregului traseu este de aproximativ 1.300 km pe zi, in conditiile in care jumatate din aceasta distanta a fost strabatuta in conditiile grele din Rusia.

Masina folosita a fost o Dacia Sandero cu motor de 1,6 litri si 90 CP, fara vreo preparare speciala pentru acest traseu. Doar pneurile au fost schimbate in Rusia, cu unele performante pentru zapada. Chiar si asa, unul dintre ele s-a facut praf pe drumurile rusesti. Jurnalistul lituanian spune ca n-a avut nici o alta problema cu masina.

"Aceasta calatorie a fost cu adevarat interesanta din toate punctele de vedere, dar inca am nevoie de putin timp ca sa-mi dau seama de dimensiunea experientei. O parte a calatoriei s-a desfasurat pe teritoriul Europei, care nu mai detine elemente de surpriza pentru nimeni, insa traversarea Rusiei este ceva unic. Acum nu mi se mai pare nimic infricosator in legatura cu acest teritoriu, drumurile sunt practicabile”, a declarat Vitoldas Milius la finalul aventurii sale.

Citeste si:
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa, în noiembrie
Dacia Sandero, cea mai...

Aici gasiti detaliata intreaga aventura a lui Vitoldas Milius.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.