De ce sunt necesare pneurile de iarna si cum am putea fi obligati sa le avem pe masina.

Se apropie rapid iarna si cred ca peste doar cateva zile – avand in vedere prognoza – ar cam trebui sa avem masinile incaltate cu pneuri de iarna.

Stiti deja ca acest subiect este discutat la finalul fiecarei toamne, dar – va vine sau nu sa credeti – nu toata lumea care merge iarna cu masina crede ca aceste pneuri sunt necesare. Am inceput sa ne mai educam, dar mai e mult pana cand majoritatea soferilor va intelege cat de importante sunt pneurile de iarna.

Un set de pneuri, medii ca performante, adica nici cele mai slabe, dar nici cele mai bune, costa cam 800 de lei, asta pentru dimensiunile cele mai intalnite (14 si 15 inch). La dimensiuni mai mari, preturile sunt mult mai mari. Pentru multi oameni este un efort financiar important, dar fara el nu se poate. Riscurile sunt foarte mari. Si ar fi bine sa stim de ce.

Ce ofera pneurile de iarna?
In ciuda a ceea ce cred multi soferi, pneurile de iarna nu sunt direct legate de prezenta zapezii. Acestea au o alta compozitie, din cauciuc mult mai moale, care ofera aderenta pe asfaltul inghetat. Se cunoaste in special la franare. Deci sunt eficiente pentru anotimpul de iarna, fie ca este sau nu zapada. Bineinteles ca sunt mult mai eficiente si pe zapada, au acele striatii pentru a se “agata” de zapada. Oricine a mers pe zapada cu pneuri adecvate, stie ca deosebirea fata de cele de vara este foarte mare. De cate ori n-ati iesit, din parcare, dintr-un morman facut de masinile de deszapezire? Cu pneuri de vara nu se poate.

Mai exista si acea categorie de soferi care mizeaza pe pneurile all-season. Pentru ca asa vine masina echipata de producator, sunt all-season, deci merg si vara si iarna. Peste tot pe unde am citit se spune ca pneurile all-season nu sunt... citeste continuarea pe Motorstory.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.