In vestul Europei se poarta hatchback-ul, dar cei din est prefera in continuare formatul berlina. Ca urmare, producatorii s-au adaptat.

Segmentul hatchback-urilor compacte e unul cu foarte mare priza la majoritatea clientilor de masini noi si nu e greu de inteles de ce. Sunt masini cu dimensiuni nu prea mari, dar nici cat ale unei masini de oras, asa ca se preteaza foarte bine drumurilor lungi. Au un pret relativ accesibil, mai ales ca producatorii ofera in general o gama foarte variata de motorizari, de la propulsoare de 75 CP la unele de peste 200 CP. Se preteaza foarte bine celor ce prefera sportivitatea, pentru ca dimensiunile si greutatea redusa permit realizarea unui bun echilibru al masinii. Ca urmare, clasa compacta satisface o mare varietate de preferinte.

Ce preferati: hatchback sau berlina?
Exista insa si un aspect, foarte important pentru unii cumparatori, care te poate face sa vrei altceva, desi intelegi avantajele unui hatchback compact. Volumul portbagajului. Datorita formei spatelui, hayonul "ascunde" un spatiu sensibil mai mic decat al unei berline.

Ce preferati: hatchback sau berlina?
Ca urmare, marea parte a producatorilor a ajuns sa ofere si versiunea berlina a masinilor proiectate initial sub forma de hatchback. Insa, prin adaugarea portbagajului, linia dinamica si designul luat ca ansamblu au de suferit. In primul rand pentru ca esti obisnuit cu forma de hatchback si in al doilea rand pentru ca, de multe ori, designerii nu reusesc sa integreze portbagajul in ideea generala a esteticii masinii.

Ce preferati: hatchback sau berlina?
Berlinele derivate din hatchback-uri sunt oferite in marea majoritate in tarile in curs de dezvoltare. Asta pentru ca in aceste tari exista cerere. Clientii din aceste zone vor sa aiba cat mai mult la un pret cat mai mic. Pentru ei conteaza mai mult in decizia de cumparare faptul ca o berlina ofera un portbagaj de 450 de litri decat faptul ca masina pierde la capitolul design.

Ce preferati: hatchback sau berlina?
Multe din hatchback-urile compacte de pe piata noastra dispun si de versiunea berlina. Opel Astra este oferita de curand si in versiunea sedan, Ford Focus poate fi cumparat in versiune cu patru usi inca de la lansare, iar Renault Megane sedan face furori in Romania. Chiar si Volkswagen Golf are o versiune sedan. E drept ca nemtii nu putea sa asocieze numele Golf cu conceptul de sedan, pentru ca Golf este recunoscut ca fiind cel care a inaugurat acest segment al hatch-urilor, asa ca i-au spus Jetta (sau Vento).

Ce preferati: hatchback sau berlina?Ce preferati: hatchback sau berlina?
Mai mult chiar, si unele hatch-uri de clasa mica sunt oferite deja in versiune berlina. Este cazul lui Peugeot 206 sedan. Acum cateva zile a debutat la un salon auto din China versiunea in patru usi a modelului Mazda2, iar viitorul Ford Fiesta va dispune, se pare, de o versiune berlina.

Voi ce preferati? Design-ul dinamic la unui hatchback sau aspectul practic al unei berline?

Comunitatea SOTTO
Va invitam sa o descoperiti, sa va completati profilul si sa beneficiati de toate avantajele ei. Puteti comenta si initia discutii pe forum sau pe blog, va puteti face grupuri de prieteni, puteti posta albume de poze si clipuri video, asta pe langa multe alte optiuni pe care vi le ofera comunitatea SOTTO!
Sugestiile si parerile sunt binevenite!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.