Constructorul francez se conformeaza curentului si vine cu motoare noi, mai eficiente.
O tendinta inceputa acum cativa ani da rezultate, in conditiile in care constructorii sunt nevoiti sa reduca emisiile de CO2 si implicit consumul de combustibil. Cei de la Volkswagen sunt unii dintre cei care au dat tonul, cu al lor propulsor de 1,4 litri, pe benzina, supraalimentat cu doua compresoare, care produce o putere maxima mai mare chiar decat motoarele de 2 litri aspirate.
Strategia este cunoscuta sub termenul "downsizing" si presupune cilindree mai mica, dar acelasi nivel de putere cu motoarele mai mari prin folosirea cat mai eficienta a supraalimentarii. Iata ca Renault aplica aceasta strategie si la propriile motoare diesel, francezii luand decizia sa produca un nou motor turbodiesel. Acesta are 1,6 litri si va inlocui in doi ani propulsorul de 1,9 litri dCi actual. Desi mai mic, motorul de 1,6 litri dCi dezvolta acelasi nivel de putere cu cel de 1,9 litri - 130 CP. Cu toate acestea, propulsorul mai mic va emite cu 30 grame/km mai putin CO2, iar consumul va fi cu aproximativ 20 de procente mai redus.
Dealtfel, francezii mai au un diesel apreciat, cel de 1,5 litri dCi, disponibil pe o mare varietate de model si cu mai multe niveluri de putere maxima. Si noul dCi de 1,6 litri va viza cam aceleasi modele, dar in special gama Megane. Francezii spun ca motorul va putea fi gasit si sub capota modelului de clasa medie Laguna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.