Aproximativ 6% dintre romani intentioneaza sa cumpere o masina in urmatoarele 6 luni, comparativ cu 2008, cand 9% declarau acelasi lucru, potrivit unui studiu GfK Romania.

Majoritatea romanilor prefera sa cumpere masini cash sau prin credit auto. Acestia aleg autoturismul in special in functie de pret, consum si marca.

In cazul adultilor de pana in 30 de ani, cu studii, probabilitatea de a achizitiona un automobil creste semnificativ.

Doar 37% dintre romani detin o masina proprietate personala, mai frecvent in Bucuresti si zonele urbane. Preferintele de marca se indreapta in special catre Volkswagen, Logan si Opel, cu aproape 60 procente, urmate de branduri mai aspirationale, cum sunt Audi si BMW.

In privinta automobilelor detinute propriu-zis insa, peste jumatate dintre romani declara ca sunt posesori de Dacia (13% Logan si 40% alte modele), urmate de Volkswagen si Opel.

Circa 55% si-ar cumpara o masina second hand, in special cei din Ardeal si din Banat, Crisana, Maramures - cei mai apropiati de granita cu tarile din Vest.

Romanii prefera in general sa plateasca cash pentru automobilul cumparat, mai ales cei din spatiul rural. Ponderea lor este, de altfel, in crestere cu 6% fata de anul trecut.

Dacia LoganCreditele auto sunt cele mai putin populare metode de plata. Criteriile cele mai importante luate in calcul la alegerea unui automobil sunt pretul avantajos (36%), consumul redus de carburant (24%) si marca (18%), in timp ce tipul de carburant folosit, modelul si service-ul avantajos sunt cele care conteaza cel mai putin.

Daca analizam situatia pe regiuni ale tarii, muntenii sunt foarte interesati de pret, ardelenii de consumul redus, in vreme ce locuitorii din Banat, Crisana, Maramures si Muntenia de marca automobilului. In comparatie cu barbatii, femeile sunt mai interesate de aspecte precum culoarea sau elementele de siguranta ale masinii pe care o conduc.

Citeste articolul integral pe Wall-Street


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.