Indiferent ce motor are masina ta sub capota, poti obtine un cu totul altfel de sunet din partea acestuia.

Cei de la BMW sunt cunoscuti pentru tot felul de experimente, pe care le fac fie pentru marirea performantelor, fie cu scopul de a percepe altfel performntele si senzatiile date de masini. De data aceasta inginerii bavarezi au vrut sa arate ca un motor absolut normal, diesel, poate suna ca un V8 autentic.

Pentru asta, BMW a pregatit doua prototipuri, un BMW 635d si un Mini Clubman diesel al caror sunet nu mai are nimic in comun cu cel normal pentru acest gen de motoare. Ce s-a facut la aceste masini tine in principal de reducerea zgomotului specific motoarelor diesel prin folosirea unor materiale speciale. In rest, s-au folosit de electronica pentru a crea sunetul veridic al unui V8.

Iata cum suna acum Mini-ul, iar apoi veti vedea si o mult mai simpla solutie pentru a obtine acelasi efect:


Eforturile bavarezilor par absolut inutile avand in vedere ca alti producatori iti ofera aceeasi senzatie si acelasi sunet, mult mai simplu si mai ieftin. De exemplu acest dispozitiv SoundRacer care garanteaza acelasi efect. Acesta se introduce in locul brichetei masinii si in acest fel "citeste" turatia motorului prin intermediul tensiunii din alternator. Apoi traduce turatia intr-un sunet special (de V8 clasic american, de muscle car, in clipul de mai jos), acesta fiind reprodus prin intermediul boxelor sistemului de sonorizare al masinii.


Cum vi se pare un asemenea gadget?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.