Auto 12 Aprilie 2017 16:14
Clubul Off-Road Adventure Romania si Neste Automotive au venit in ajutorul celor nevoiasi si au impartatit saci cu alimente care sa le asigure o masa frumoasa de Paste.

Dupa cateva zile incarcate si lungi, ne-am intors intr-un final acasa. Am terminat cu succes a 33-a umanitara de sarbatori a clubului nostru. De aceasta data, drumurile ne-au purtat spre cele 21 de catune din care este alcatuita comuna Mogos, din judetul Alba, pentru a oferi cadouri celor 400 de persoane nevoiase.

Ca de obicei, vineri dimineata ne-am intalnit la Metro Militari pentru a ne asterne la drum. O parte dintre masini au fost deja incarcate cu produse primite de la sponsorii nostri: Pepsi, Mega Image, Unilever, si multi altii. Prima oprire a fost la Metro Sibiu, de unde, cu ajutorul echipei locale am cumparat si incarcat in masini restul produselor, inclusiv un PC. Comuna Mogos se afla la 150km la Nord Vest de Sibiu, unde drumul te poarta pe serpentine cu peisaje incredibil de frumoase dar unde, greu de imaginat, accesul si utilitatile obisnuite si familiare multora dintre noi, sunt obstacole greu de trecut.

Am ajuns dupa pranz in centrul comunei Mogos, la Caminul cultural, unde gazde primitoare ne asteptau cu bucurie si nerabdare. Viorica, coordonatoarea intregii actiuni umanitare, dupa ce a supravegheat descarcarea masinilor si aranjarea produselor in sala caminului, a organizat umplerea sacilor, dupa procedura standard: “cercul sacilor”. Astfel au fost umpluti peste 400 de saci cu alimente de prima necesitate (in principal alimentare) si pregatiti pentru a fi incarcati in masini. A doua zi a inceput aventura: dupa listele cu familiile pe care urma sa le vizitam, masinile au fost impartite in 5 convoaie ce urmau sa plece pe rute diferite, cu cate un localnic “calauza” din partea locului.

Uta si Melente, cu toti prietenii nostri care au masinile pregatite pentru drumuri extreme au pornit pe cel mai dificil dintre trasee iar pe celelalte trasee, in functie de masini, am plecat sa impartim bucurie oamenilor din catune. Catunele, ca majoritatea in aceasta zona, sunt imprastiate. Zilele au fost intre cele mai capricioase de pana acum. In aceeasi zi am avut soare, urmat de furtuna si la scurt timp de ninsoare. Toate fenomenele meteorologice aveau loc in aceeasi zona, ceea ce ne-a surprins, lucru pe care nu l-am mai intalnit de multa vreme.

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

Casele, multe parasite si cazute sub greutatea timpului, arata ca aici, nu demult, viata era mai plina si mai frumoasa. Acum, cele locuite sunt la distanta destul de mare una de alta. Media de varsta a oamenilor din zona este foarte ridicata, frecvent intalnind barbati si femei de 75-90 ani. Ba chiar am intalnit si un localnic ce implinise 100.

Ne-a bucurat insa si faptul ca cei mai tineri fac eforturi sa ramana in sat, iar o medie de un copil la 9 adulti este un lucru exceptional. In alte locuri pe unde am fost am gasit si un raport de un copil la 30 de adulti. Suntem constienti ca, lipsa copiilor va duce, cum am si observat de la an la an, la disparitia comuntatilor si traditiilor locale.

Oamenii insa, in ciuda vietii aspre si dure pe care o duc, sau poate tocmai pentru asta, sunt puternici, plini de energie si cu o atitudine pozitiva. Nu au lipsit nici acum momentele in care am ramas fara grai care au aparut in toate umanitarele la care am fost. Batrani singuri uitati de vreme, incovoiati de viata si de greutati, copii care intra jumatate in saci sa vada tot ce e acolo, ba chiar si oameni care ne-au spus:
Eu am suficient, duceti la cei care au mai putin ca mine!

Citeste si:
Israelul a atacat mai multe ţinte de la granița cu Liban. Joe Biden...
Israelul a atacat mai multe...

Intr-una din gospodarii, chiar si dupa ce i-am spus unei batrane ca suntem de la un club sportiv, ca o facem noi pentru ei, fara politica, fara primarie, fara nimic ascuns, ne-a intrebat cu lacrimi in ochi: “Astea sunt de la fata mea?”

N-am avut replica si am plecat daramati de emotii si tristete… Incercam, prin actiunile noastre, sa intindem o timida mana de ajutor si sa oferim putina bucurie celor ce isi traiesc viata departe de asfalt, de semnalul telefonului si de Facebook. Indiferent unde, sarbatorile de Florii si Paste trebuie sa fie pentru toata lumea un prilej de fericire, este mesajul transmis de comunitatea Off-Road Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.