Auto 3 Aprilie 2008 02:45
Ford, Mercedes si Cadillac au fost alese drept masini oficiale ale Summitului NATO, desfasurat in Romania. Daca pentru Mercedes si Cadillac nu mai este nevoie de prezentare, pentru ca sunt de zeci de ani masinile oficiale ale presedintilor multor state, Ford chiar a reusit sa dea lovitura la evenimentul de la Bucuresti.

Compania americana, prin filiala sa europeana, a oferit oficialilor­ Aliantei 396 de modele Ford Mondeo, imprumutate in Romania de la reprezentanta din Germania.

Pe langa autoturismele Ford, un numar de 42 de masini Cadillac si Mercedes neblindate au fost puse la dispozitia organizatorilor evenimentului, pentru transportul demnitarilor straini.

Modelele vor fi vandute cu discount pe piata autohtona dupa finalizarea evenimentului.

Mercedes-Benz Romania a livrat 30 de modele S 500 4M L neblindate, ce vor fi comercializate dupa finalizarea summitului NATO de la Bucuresti. Cele 30 de unitati S 500 4M L vor putea fi ofertate dupa Summit la un pret special, in reteaua centrelor autorizate de vanzari Mercedes-Benz din Romania, avand un rulaj mediu de 500-1.000 km. Pe langa acestea, potrivit reprezentantilor companiei, vor mai fi puse la dispozitia demnitarilor straini 37 unitati blindate S-Guard si doua unitati blindate E-Guard, relateaza Wall-Street.

Celor 37 de limuzine S-Guard li se adauga si doua limuzine blindate E-Guard, cu o protectie de tip B4. Cele 39 de automobile blindate au mai fost rulate in trecut la evenimente similare. Ele sunt inchiriate si vor fi returnate dupa Summit.

De asemenea, dealerul Cadillac in Romania, Radacini Motors, a sponsorizat summitul NATO cu 12 masini, pentru a servi la transportul demnitarilor. Oficiali ai companiei au precizat pentru Curierul National ca masinile vor fi vandute apoi pe piata autohtona, beneficiind de un discount ca urmare a rulajului. Potrivit reprezentantilor Radacini Motors, din cele 12 autovehicule, opt sunt modelul Cadillac CTS, iar patru sunt Cadillac Escalade (SUV). Acestea sunt masini normale, care nu sunt prevazute cu elemente suplimentare de protectie, cum ar fi atacurile armate, insa au dotari full option.

Adevarul prezinta nivelul de siguranta al autoturismului pentru George W. Bush
Daca oficialii prezenti la Bucuresti se plimba in mai multe modele, presedintele SUA, George W. Bush, nu renunta la modelele consacrate aflate in slujba sa. Doua superlimuzine Cadillac DTS, fabricate in 2006, intr-una din ele, cea numita „Bestia" sau „Cadillac One", urmand sa strabata Bucurestiul cel mai puternic om al lumii.

Este o masura de protectie in plus impotriva unui posibil atac terorist, insa adevarata protectie o asigura, in interiorul dispozitivului, masina insasi. Cu toate acestea, in pofida componentelor protejate de blindaj, „Bestia" sau „Cadillac One" este intrucatva vulnerabila la bombele de mare putere plasate sub ea sau la trecerea peste o mina.

Ceea ce li s-a oferit amatorilor de curiozitati, inclusiv de atentate, este ca podeaua masinii este de o constructie speciala, capabila sa faca fata cu succes chiar si unor atacuri cu lansatoare de grenade antitanc.

Imuna la atacuri biologice sau chimice
In masina sunt sase locuri, scaunele se pliaza dupa forma corpului, iar presedintele dispune de un adevarat birou. Blindajul geamurilor ajunge la 15 cm grosime si nu se pot deschide niciodata.
Cauciucurile sunt si ele special fabricate, asa ca pot rula cu 100 de kilometri pe ora chiar si in cazul pierderii presiunii. Totodata, „Bestia" este complet etanseizata, ceea ce o face imuna impotriva atacurilor cu arme biologice si chimice. In fine, un ultim amanunt: in masina exista si asa-numitele compartimente pentru "circumstante speciale", compartimente in care este depozitat armamentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.