ADAC a organizat un crash test intre doua extreme: Audi Q7 si Fiat 500.

S-a pus de multe ori problema, in cazul crash-teste-lor efectuate de EuroNCAP, cum poate fi o masina de clasa mini la fel de sigura ca un SUV, de exemplu. Raspunsul se stie deja: nu este. Chiar daca un mini si un SUV mare au acelasi verdict - 5 stele la crash test - ele nu pot fi comparate intre ele, ci doar cu masini din aceeasi clasa. Abia atunci comparatia este relevanta.

ADAC a organizat de curand un test, nu inedit, dar interesant. Este vorba de un impact intre un SUV de categorie "grea" si un mini. Au fost alese Audi Q7 si Fiat 500, doua masini de succes in segmentele lor.

Crash test: Audi Q7 vs Fiat 500Impactul a avut loc la o viteza de 56 km/h, frontal, iar rezultatele le puteti intui. Concluzia celor care au organizat testul este ca SUV-ul, care s-a deformat destul de mult - si aste e bine, nu ar fi pus deloc in pericol viata ocupantilor masinii, fiind sanse mari ca acestia sa scape doar cu rani minore.

In schimb, ocupantii Fiat-ului ar fi avut sanse foarte mari sa-si piarda viata. In clipul video veti vedea cum capul "soferului" a fost directionat de deschiderea airbag-ului catre montantul din fata, situatie deloc buna pentru ca atat capul cat si corpul au intrat in contact puternic cu suprafetele dure din interior. Masina s-a deformat foarte mult si asta in principal din cauza ca Q7 are suprafata frontala foarte masiva.

Testul nu a fost facut pentru a evidentia diferentele de protectie dintre cele doua masini. Inginerii vor sa atraga atentia producatorilor de SUV-uri sa ia in considerare si aceste aspect: posibilitatea unui impact cu o masina mult mai mica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.