smart incepe productia de serie a modelului fortwo cu motorizare electrica in uzina din Franta.

smart fortwo electricTeoretic si practic modelul fortwo de la smart este unul dintre cele mai indicate pentru convertirea la propulsia electrica. Este o masina strict de oras, deci nu este utilizata prea des pe distante mari si este atat de mica (putin peste 2,5 metri lungime) incat nu este nevoie de spatiu prea mare pentru baterii deoarece greutatea redusa nu cere un motor prea puternic.

smart fortwo electricDupa mai multe teste, smart a decis sa inceapa productia de serie a masinii la uzina smart din Franta. Oricum, masina va putea fi cumparata de clienti din orasele mari din vestul Europei si America, scopul fiind acela de a verifica fiabilitatea si utilitatea masinii in conditii reale de trafic. Incepand cu 2012, smart va vinde masina oricui este interesat, indiferent de zona geografica.

smart fortwo electricMasina dispune de un motor electric plasat in spate, care dezvolta o putere maxima de 40 CP, acesta fiind alimentat de bateriile pozitionate in podeaua masinii, intre cele doua punti. Cutia de viteze are o singura trepata (plus marsarier) asa ca nu este nevoie de nici un fel de schimbare de viteza. Cuplul maxim (120 Nm) este disponibil instant, asa ca masina poate accelera de la 0 la 60 km/h in doar 6,5 secunde. Viteza maxima este limitata electronic la 100 km/h, inginerii smart considerand ca este suficient pentru un model care nu va iesi din traficul urban.
smart fortwo electricProblema cea mai sensibila a unei masini electrice, autonomia, a fost rezolvata cu brio de smart. Modelul fortwo electric poate rula in traficul urban pana la 115 km, in vreme ce studiile arata ca majoritatea oamenilor conduc in oras cam 30 - 40 km. Bateriile (care provin de la Tesla Motors) pot fi incarcate de la orice priza normala de 220V. Circa 8 ore sunt necesare pentru incarcare completa, dar si o incarcare de 3 ore este suficienta pentru o autonomie de 30 km. In Germania, de exemplu, o incarcare completa a bateriilor costa 2 ore si este suficienta pentru un parcurs de 115 km.
cei de la smart promit ca nu exista nici o diferenta la nivelul spatiului intre un smart cu motor cu ardere interna si unul electric, toate sistemele necesare fiind integrate fara compromisuri de spatiu in structura masinii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.