Cea mai potrivita masina pentru sezonul rece este SUV-ul, in special datorita tractiunii integrale.

Piata SUV-urilor este una care a crescut constant in ultimii ani. Tot mai multi oameni prefera pozitia de condus inalta, siguranta data de dimensiunile masinii si posibilitatea de a face fata unui teren in care nu se poate aventura o masina cu o singura punte motoare. Multi constructori si-au inclus in gama cel putin un SUV cand au vazut ca nu ai cum sa dai gres cu un asemenea automobil, chiar si cei a caror traditie parea sa "spuna" ca nu se vor aventura niciodata in acest segment.

Marea varietate de oferte are avantajul ca poti studia foarte bine ce ti se potriveste si poti decide rational. Oricum trebuie sa fii pregatit pentru un pret de peste 20.000 euro, asta pentru ca SUV-urile dispun in general de o buna echipare de serie, iar sistemele de tractiune integrala nu sunt prea ieftin de dezvoltat.

Am ales pentru voi unele dintre cele mai ieftine SUV-uri pe care le puteti cumpara in Romania la acest moment. Pentru ca majoritatea celor care opteaza pentru aceste masini aleg propulsoarele diesel, ne vom referi doar la aceste versiuni, adica la cele mai mici motoare turbodiesel din oferta fiecaruia (pentru a pastra pretul cat mai mic). Unele masini pe care le vom prezenta aici sunt oferite si cu tractiune pe o singura punte, dar nu ne vom referi la ele pentru ca avantajul principal al unui SUV este tocmai tractiunea 4x4.

Topul de mai jos nu are pretentia de a stabili ierarhii, ci doar de a scoate in evidenta ce SUV-uri sunt cele mai convenabile ca pret la ora actuala. Am exclus din acest top Lada Niva, ale carei performante sunt foarte bune in teren greu, pentru ca masina este de conceptie veche si se adreseaza celor ce vor o masina strict utilitara. De asemenea, nu am inclus Fiat Sedici sau Suzuki SX4, care fac parte din segmentul cross-over.

Ce SUV-uri putem cumpara cu mai putin de 30000 euro
Cel mai ieftin SUV la ora actuala este Hyundai Tucson, motiv pentru care masina monopolizeaza primul loc la cifrele de vanzari in acest segment in Romania. Un Tucson cu propulsor turbodiesel de 2 litri si 140 CP costa 25.228 euro, cu TVA inclus. Desi se apropie de sfarsitul carierei actuala generatie convinge inca multi clienti, in primul rand prin pret, dar se pare ca si prin fiabilitate.

Ce SUV-uri putem cumpara cu mai putin de 30000 euro
Pe locul 2 gasim noul Mitsubishi Outlander care costa 26.835 euro, cu TVA inclus in configuratie cu propulsorul de 2 litri turbodiesel de 140 CP (motorul este d efapt cel de 2 litri TDI de la Volkswagen). A doua generatie promite sa faca o figura frumoasa mai ales ca acum se poate opta si pentru diesel (prima generatie nu a avut nici un turbodiesel in oferta). Cutia de viteze este manuala, cu 6 trepte, iar transmisia este 4x4 nepermanent.

Ce SUV-uri putem cumpara cu mai putin de 30000 euro
Pe locul 3 se afla Chevrolet Captiva al carui pret este de 27.470 euro, cu TVA inclus. Motorul este un turbodiesel de 2 litri si 150 CP care permite o viteza maxima de 180 km/h si o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 10,6 secunde.

Ce SUV-uri putem cumpara cu mai putin de 30000 euro
Locul 4 este ocupat de Kia Sportage, a carui platforma imprumuta multe elemente de la Hyundai Tucson, inclusiv motoarele si sistemul de tractiune integrala. Pretul este de 27.652 euro pentru motorul de 2 litri, turbodiesel, care dezvolta 141 CP. Acesta permite o viteza maxima de 175 km/h si o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 12 secunde.

Ce SUV-uri putem cumpara cu mai putin de 30000 euro
Pe locul 5 se situeaza Nissan X-Trail care costa 28.439 euro (TVA inclus) cu motorul de 2 litri dCi de 150 CP. Viteza maxima este de 188 km/h iar acceleratia 0-100 km/h se face in 12 secunde.

Cum am spus si la inceput SUV-urile sunte masinile perfecte pentru iarna. Daca aveti grija sa le dotati si cu pneuri de iarna este greu de crezut ca ati putea ramane inzapeziti pe sosea, cu conditia sa nu exagerati si masina sa nu ramana suspendata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.