Francezii ne ofera o idee despre performantele viitoarelor modele electrice de serie ce vor fi produse de Renault incepand cu 2011.
Renault pregateste o serie de modele electrice, primele dintre ele urmand sa apara pe piata, in versiune de serie, incepand cu anul 2011. Pana atunci, francezii ne arata progresele in acest domeniu prin intermediul conceptului Kangoo be bop Z.E. Acesta este derivat direct din modelul de serie Kangoo be bop si este echipat cu un propulsor electric, transmisie adaptata acestui motor, dar si sisteme specifice care reduc consumul de curent electric.
Farurile si stopurile masinii sunt echipate cu un sistem de iluminare cu LED-uri, aerodinamica a fost sensibil imbunatatita, tot pentru a reduce energia consumata in timpul deplasarii, iar garda la sol a fost redusa cu 20 mm fata de cea a modelului de serie.
Kangoo be bop Z.E. este echipat cu un motor electric care dezvolta 60 CP si care poate fi turat pana la 12.000 rpm. Propulsorul, a carui eficienta de 90% este net superioara unui motor termic este cuplat la un sistem de transmisie care furnizeaza puterea la roti in priza directa, adica nu exista trepte de viteza. Bateriile, formate din 48 de module sunt extrem de compacte, astfel incat au fost montate in plansa de bord. In aceste fel, spatiul interior si volumul portbagajului nu sunt deloc afectate. Si la capitolul fiabilitate ar trebui sa stea bine, inginerii francezi afirmand ca aceste baterii pot functiona la o capacitate intre 80 si 100% pe o durata de circa 6 ani.
Conceptul – prototip pe care il vedeti in poze are o autonomie de 100 km, dar Renault spune ca modelele de serie care vor fi lansate peste un an si jumatate vor beneficia de o autonomie de 160 km. Incarcarea se poate face in doua feluri. De la priza normala, caz in care este nevoie de circa 6-8 ore pentru o reincarcare completa a bateriilor sau prin intermediul unui dispozitiv special care permite o incarcare la 80% din capacitate in doar 30 de minute. Viteza maxima masinii este limitata electronic la 130 km/h, dar este posibil s avedem valori mai bune pe modelele de serie.
Primele asemenea masini, complet electrice, vor fi lansate de Renault in 2011. In acel an vor fi introduse pe piata o berlina (in Israel) si un model utilitar pe baza lui Kangoo, in Europa. Francezii primit doua modele complet noi pentru 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.