Directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, a declarat ca oprirea timp de patru zile a productiei este o masura de precautie, pentru a evita cresterea anormala a stocurilor.

"Nu se poate vorbi de o criza la Dacia. Productiile auto sunt in scadere in intreaga lume si multi constructori de automobile au luat decizia de a suspenda activitatea pe mai multe saptamani. De exemplu Mercedes, care isi opreste activitatea timp de o luna si jumatate in Germania. In prezent Dacia exporta aproape 2/3 din productie. In acest context al scaderii pietelor sa spunem ca luam masuri de precautie pentru a evita o crestere anormala a stocurilor", a declarat Francois Fourmont.

Directorul general a mai adaugat ca nu serveste la nimic sa faci masini daca nu exista clienti pentru ele. "Atunci cand nu se lucreaza o zi nu sunt fabricate nici 1.360 de masini. Insa nu serveste la nimic sa faci masini daca nu exista clienti pentru ele. Am decis oprirea activitatii de productie, astazi si miine si pe 13 si 14 noiembrie, asta pe platforma inseamna echivalentul a 10.000 de persoane, iar oameni sunt remunerati cu 85%", a precizat Francois Fourmont, potrivit NewsIn.

Directorul general al Automobile Dacia a mai spus ca, in functie de evolutia pietei auto, vor fi luate decizii si la Dacia si ca, deocamdata, nu se pune problema concedierilor. "Pana acum am decis sa ramanem pe linia pe care am pornit. Sa transformam contractele pe perioada determinata in contracte pe perioada nedeterminata conform planului pe care l-am facut. Cam 100 de persoane pe luna care au acum contracte pe perioada determinate vor avea pana la sfirsitul anului contracte pe perioada nedeterminata. Vom vedea ce masuri vor fi luate ulterior. Insa, deocamdata, singurele masuri pe care am decis sa le luam sunt cele de oprire a productie. si atat", a precizat directorul general Francois Fourmont.

Angajatii uzinei Dacia nu se tem ca isi vor pierde locurile de munca si spun ca decizia de sistare a productiei timp de patru zile este doar o masura de protectie.

La Uzina Dacia din Mioveni a fost liniste joi, cand mii de muncitori au stat acasa, patronatul luand decizia de a intrerupe activitatea de productie in zilele de 30, 31 octombrie si 13, 14 noiembrie, ca urmare a necesitatii de adaptare a programului de fabricatie la cererea comerciala.

Daca in Franta mii de oameni se tem ca nu vor mai avea cu ce sa-si plateasca facturile, dupa ce toate cele cinci uzine Renault au anuntat ca isi inchid temporar productia, la Mioveni starea de spirit a oamenilor este buna. Muncitorii sunt optimisti si spun ca nu moare nimeni de foame daca nu se produc masini timp de patru zile. Ba din contra, unii s-au bucurat ca vor avea parte de o minivacanta, care va fi platita cu 85% din salariu.

"Au mai fost situatii in care am stat acasa pentru diferite probleme. Este o prostie sa intram in panica. Noi nu avem salariile atat de mari ca ale muncitorilor din Franta si deci cheltuielile sunt altele. Ne-am sfatuit si cu liderii de sindicat. si ei au aceeasi parere, ca nu trebuie sa ne ingrijoram", a spus o muncitoare care mai are cativa ani pana la pensie.

Citeste articolul integral pe Wall-Street


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.